7/3/10

8 DE MARÇ DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

Clara Zetkin
Sobre el 8 de març hi han versions diferents respect al seus origens.
La més coneguda és la que diu que hi va haver un incendi a una fàbrica textil a Nova York al 1857 i que moltes de les dones que hi havien fent vaga van morir cremades. Segons investigacions que s'han fet, no hi han prou indicis de que fos així i els moviments feministes sempre han defensat que el que realment va passar al 1857 va ser una important vaga convocada pel sindicat de costureres de la companyía textil Lower East Side de Nova York, reclamant una jornada laboral de 10 hores.
Deu anys després, al 1867 i també en el mes de març, va tenir lloc una vaga de planxadores de colls de la ciutat de Troy, a Nova York, que van formar un sindicat i demanaven un increment salarial. Després de tres mesos en vaga, van haver de tornar a la feina sense haver aconseguit les seves reivindicacions.
En realitat, la història del 8 de març és més complicada doncs fa referència a situacions més complexes i en esdeveniments marcats per la I Guerra Mundial, la Revolució Russa, la lluita pel sufragi femení, les pugnes entre socialistes i sufragistes i el creixent sindicalisme femení durant les primeres dècades del segle XX a Europa, els Estats Units i Llatinoamèrica.

En qualsevol cas, el que és ben cert és que amb l'arribada de la era industrial, les dones van incrementar de manera considerable l'activisme per la defensa de les seves reivindicacions d'igualtat. Al 1910 a Copenhague, Dinamarca, es du a terme la Segona Conferència Internacional de Dones Socialistes, en la que el Partit Socialista Nord-americà, a través de les seves delegades Lena Morrow Lewis i May Wood Simons presenta la proposta d'establir el Dia Internacional de la Dona. Clara Zetkin, important sindicalista alemanya, els hi dòna suport i s'acorda que "seguint l'exemple de les nostres companyes nord-americanes", es dedicarà un dia especial a les dones per promoure el sufragi femení. Als Estats Units es continua celebrant el Woman's Day l'últim diumenge de febrer fins a 1914.

Al 1911 se celebra el primer Dia Internacional de la Dona a Alemania, Austria, Dinamarca i Süissa, tot i que es fa el dia 19 de març, commemorant un aixecament que va tenir lloc a Prusia. Les reivindicacions aleshores eren el dret al vot, la igualtat d'oportunitats per exercir càrrecs públics i el dret al treball.

A Russia, el 17 de febrer (2 de març al calendari occidental) de 1913, les dones celebren per primera vegada el Dia Internacional de la Dona, sota la denominació del Dia Internacional de les Obreres. Com a conseqüència pateixen una dura repressió de la policia zarista i algunes de les organitzadores son deportades a Sibèria. Aquesta manifestació coincideix amb les manifestacions dels moviments pacifistes en vespres de la I Guerra Mundual.

Al 1914, el 8 de març es porten a terme actes diversos a Alemanya, Suècia i França. A Alemanya les protestes es centren contra la guerra, el militarisme i a favor del dret al sufragi. Al 1915, a Oslo, Dinamarca, un gran nombre de dones surten al carrer el 8 de març en contra de la I Guerra Mundial. Al 1917, un 23 de febrer (8 de març al calendari occidental) i en plena guerra, les dones de Sant Petersburg, en contra de les consignes del dirigents dels propis partits, es manifesten demanant pà i el retorn dels combatents. Aquesta manifestació, a la que s'uneixen treballadors i estudiants, es considerada per alguns historiadors com el detonant de la Revolució Russa. Quatre dies més tard, el Zar abdica i el govern provisional dona a les dones el dret a vot. A partir de llavors, el 8 de març queda constituït com a Dia Internacional de la Dona Comunista i a occident seran els partits comunistes els que convocaran a aquesta celebració.

Al 1977, l'Assamblea General de les Nacions Unides va convidar a tots els Estats a que declaressin el 8 de març com el "Dia de les Nacions Unides per tots el Drets de la Dona i la Pau", el que posteriorment va quedar establert com el "Dia de la Dona Treballadora".

(Basat en informació publicada per Ana María Portugal a la xarxa)


Sigui com sigui, el cert és que aquest dia cal sortir al carrer i continuar la lluita que van començar les dones que ens van precedir, perque tot i que a moltes d'aquelles dones la situació que tenim ara els hi semblaria un paradís, queda encara molt per fer, doncs la lluita per la emancipació de la dona no acaba en la situació particular de cadascuna. Mentre hi hagi una dona represaliada, maltractada, despreciada, en definitiva, mentre no es reconeixin i es respectin els drets a una vida digna, amb plena igualtat amb els homes, de totes i cadascuna de les dones de la terra, la nostra lluita continuarà sent vigent i necessària.







 
 
 

.
.

6 comentarios:

Álvaro Tilo dijo...

Hola, Julia: Estoy, como no podía ser de otra manera, a favor de cualquier movimiento liberador de los seres humanos que supongan más igualdad, más justicia, más dignidad, más humanidad de la “buena”.

Lo que no me gusta es que se encasillen en un día concreto. Debe ser una lucha sin cuartel todos los días. A veces desde mi...( escribe aquí cualquiera de esos adjetivos que “cariñosamente” me llamas o que piensas y no me dices), tengo la sensación de que poner una fecha dterminada, es reconocer un fracaso y tiene también como objetivo, justificarnos ante nosotros mismos una supuesta lucha reivindicativa, que en demasiadas ocasiones, pasado el día señalado, se disuelve como el azúcar en agua hirviendo.

Pero entiendo, hay que seguir estando ahí y que es mejor un milímetro real que un kilómetro de humo.

Como siempre, un abrazo.

PD Contesto generalidades que supongo están en tu escrito.

antonio dijo...

Hola Julia!
Me gusta la última foto mirando al futuro con optimismo.
Saludos!

Julia dijo...

Apreciado Álvaro

Te aseguro que las mujeres que nos vamos a encontrar esta tarde (nieve, llueva o caigan chuzos de punta), en la manifestación, no nos acordamos de la lucha reivindicativa solo el 8 de marzo, además de ese día lo hacemos los otros 364 días del año. Y te aseguro también que, aunque queda mucho, muchísimo por hacer, se está haciendo mucho, mucho, mucho. El simple hecho de que una mujer maltratada pueda acceder a un apoyo legal, a una casa de acogida y a una esperanza de poder rehacer su vida con sus hijos sin tener que depender del cabrón de su maltratador, es algo que no tiene precio y te puedo asegurar que, al menos en el territorio en el que trabajo yo, eso existe. Y existen unos servicios sociales que ayudan a mujeres abandonadas con hijos a pagar el alquiler y con paquetes de primeras necesidades para que ni ella ni los hijos pasen necesidades y existen servicios de psicólogas y existen servicios específicos de los mossos d'esquadra para detectar y reaccionar ante situaciones de abusos. Solo decirte que en los últimos estudios que se han hecho (que los estudios se hacen para ayudar a las mujeres que lo necesitan, no por diversión como insinua la impresentable Pilar Rahola, que ella sí me consta que jamá hizo nada por ayudar a las mujeres) como decía, en esos estudios se ha demostrado que el 78% de los casos de maltrato machista tratados, son detectados por el personal sanitario, personal de las escuelas y los cuerpos especiales de los mossos d'esquadra, tan solo el 12% llegan a través de las denuncias de las víctimas y el resto derivados de los servicios sociales. Por cierto, también se publicó hace poco un informe en el que se explican las acciones de prevención que efectúan conjuntamente mossos d'esquadra y servicios sociales para impedir que miles de niñas de familias subsaharianas sean llevadas a los países de origen de sus padres para que se les practique la ablación. Y cuando, pese al control, se les escapa algún caso, cuando la niña crece y puede acudir por su propio pie a los servicios sanitarios, se las somete a una intervención quirúrgica para recomponerle los órganos mutilados, para eso, entre otros casos, se realizan los estudios a que se refería Pilar Rahola, que debiera ser más respetuosa con su género y más solidaria con las mujeres que sufren.
En fin, te digo todo esto porque sé que tu preocupación es sincera y por lo tanto te interesará saber que se están haciendo cosas muy serias con respecto a los derechos de la mujer y que quienes seguimos reivindicando el 8 de marzo como Día Internacional de la Mujer, no nos olvidamos de nosotras mismas el resto del año.

Un abrazo

Julia dijo...

Hola Antonio

Sí, a mí también me encanta esa foto porque es como plantar la semilla de un árbol.

Un abrazo

MaryLou dijo...

Las mujeres que celebramos el dia de hoy, defendemos nuestros derechos los 365 dias del año y en todos los ámbitos de nuestra vida, familiar y laboral, pero la desigualdad todavía es tanta que es importante que siga habiendo un dia en que se haga visible el problema y que se hable de él en todos los medios, y que el debate favorezca la concienciación.
Besicos

Álvaro Tilo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.