Els artistes. Alguns dels nois que han participat en
‘HG Barri Book’, la guia de serveis d’Horta. Foto: SERGIO LAINZ
Un grup de joves graven un DVD i un rap per presentar el districte als nouvinguts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA
«Negro, ponle empeño / Blanco, ponle ganas / Si llegaste a Barcelona, no te quedes en tu casa / Diversidad es realidad / Convivir no cuesta nada». Aquests són alguns dels versos del rap compost i interpretat per un grup de nois d’Horta-Guinardó per a la banda sonora de HG Barri Book, original guia d’entitats i serveis del districte en format DVD, elaborada per joves del barri.
«El concepte d’acollida és molt ampli. HG Barri Book no és un producte exclusiu per a immigrants. Hi ha molts joves nascuts aquí que perquè s’han canviat d’institut, perquè els seus pares s’han separat o per mil motius diversos, no s’impliquen en el barri ni en coneixen els equipaments», explica Yolanda Martín, responsable del Programa Nous Veïns i Veïnes d’Horta-Guinardó, on va néixer la idea.
En un principi, el propòsit era fer la típica guia d’entitats juvenils. Però, pensant en maneres que aquesta fos «tant en el seu llenguatge com fos possible», per aconseguir arribar al públic desitjat, van decidir presentar-la en format DVD, on fossin els mateixos nois els que tinguessin la paraula. I, després de dos concorreguts càstings, van elegir 25 joves de perfils d’allò més dispars, que van rebre tant formació artística –en interpretació i en audiovisuals–, com de caràcter més social, i els van transmetre valors com ara el respecte a la diferència i la importància de la participació. «Hem creat històries que passen als equipaments del barri, perquè qui miri el DVD vegi que hi ha un munt de llocs on poder anar», resumeix la Núria, de 17 anys, una de les actrius.
Paral•lelament, es va convocar un concurs de hip-hop, on van convidar els rapers del barri, però «en la primera reunió vam decidir no competir i compondre la cançó del projecte entre tots», explica Wally, un dels autors de l’enganxosa melodia de HG Barri Book. «A nosaltres ens serveix per netejar la nostra imatge. Que la gent vegi que els rapers també col•laborem en la convivència», explica convençut el jove.
Als seus 14 anys, a Bea li encanta fer teatre. Per això, quan va veure a l’institut el cartell del càsting, no ho va dubtar. «Ho vaig fer per actuar. Quan m’hi vaig apuntar no sabia de què anava », se sincera. Malgrat això, després de treballar durant setmanes colze a colze amb el grup, d’allò més heterogeni, afirma que ha après «moltes altres coses».
De moment han editat 2.100 còpies del DVD, que regalaran a tots els joves que s’empadronin a partir d’avui al districte.
El Periódico, 8 de març 2010
.
.
No hay comentarios:
Publicar un comentario