24/3/10

Lectures equívoques

Llegeixo la noticia a El Periódico: "El president francès, Nicolas Sarkozy, ha anunciat avui que el vel integral –-conegut com a burca-- serà prohibit per llei al territori de la República." i penso inmediatament que, malgrat que sigui Nicolas Sarkozy qui ho diu, estic totalment d'acord amb aquesta mesura. Després entro en els comentaris dels lectors i em trobo amb aberracions com: "Este asunto ya lo resolvio Isabel la Catolica hace cinco siglos, el 1 de enero de 1492 con el Edicto de Granada......... aprendamos de la historia.", o "Ens ho pot arreglar en Josep Anglada de Plataforma per Catalunya." I aleshores m'adono de com és de perillós quan jugues amb foc. Perque, segons la noticia que ens arriba de França, "La mesura, anunciada pel president Sarkozy, s'adopta per defensar el laïcisme i la igualtat entre homes i dones." En canvi aquests il.luminats que aboquen els seus vòmits sense cap pudor, el que volen és tornar a la Edat Mitjana com els integristes islàmics però des de l'altre bàndol.

I el que és dificil és trobar una solució que sigui legítima, lògica, justa i que no porti a lectures equívoques. No estic d'acord amb l'ús del burka. Crec francament que és ofensiu i opressor per a les dones. No hi pot haver cap religió, ni tradició cultural que pugui tenir la potestat d'obligar a una dona, ja sigui mitjançant amenaces o rentats de cervell, a ocultar-se radere d'un drap negre como si fos una malalta de lepra de la Edat Mitjana. Tota dona ha de tenir el dret de mostrar el seu rostre amb orgull i llibertat. I no crec en els que diuen que aquestes dones s'amaguen perque volen viure així. Ho fan perque viuen sota la opressió dels homes que les volen com a objectes de la seva propietat i perque saben que si no ho fan, els seus amos seran capaços del que sigui per doblegar la seva voluntat. Ara bé, dit tot aixó també haig de dir que reprimir una religió per imposar un altre, no és precisament la idea que tinc de la igualtat i la llibertat. No oblidem que aquests que ara s'apunten a l'aventura d'arremetre contra l'islamisme amb arguments com els d'aquests dos comentaristes que apareixen a El Periódico, no fa gaires anys defensaven el següent:

"Las mujeres nunca descubren nada; les falta, desde luego, el talento creador, reservado por Dios a los talentos varoniles; nosotras no podemos hacer nada más que interpretar, mejor o peor, lo que los hombres nos dan por hecho" (1942 Pilar Primo de Rivera)

"Es un imperdonable error la negación al esposo del débito conyugal. La mujer no debe, bajo ningún pretexto, negar a su marido lo que le pertenece. Muchas mujeres que se lamentan de las infidelidades de sus esposos no quieren darse cuenta de que fueron ellas las culpables de la traición por no haber conocido a tiempo la enorme trascendencia del consejo que antecede." (DR. NÚÑEZ. "Antes de que te cases." 1946)


"El organismo de las mujeres está puesto al servicio de una matriz, el organismo del hombre se dispone para el servicio de un cerebro." (FEDERICO ARVESU, Médico y jesuita. "La virilidad y sus fundamentos sexuales." 1962)

"Los primeros juguetes de las niñas han de ser las muñecas o cosas parecidas, en conformidad con sus fines ulteriores. Por donde se lleve el agua, por allí corre; y el agua es la conciencia de las niñas en sus primeros años; que corra por sus cauces propios y femeninos." (ANTONIO GARCÍA FIGAR, dominico. "Por una mujer mejor", 1952.)

Que dic jo, hi ha realment molta diferència entre portar un burka per opressió masclista o portar un modelet molt mono, con bolerito de piqué  y topolinos, i haver d'acceptar que ens tractessin d'aquesta manera tan ofensiva, degradant, inversemblant i injusta? Crec que no. I crec que si ara totes aquestes aberracions que ens deien la Pilar Primo de Rivera i aquests capellans, que jugaven el mateix paper que juguen ara els imans que envien per vigilar que els musulmans no abandonin la fe, han passat a la història, no ha estat precisament gràcies a aquests neofeixistes que tracten de combatre el fonamentalisme amb fonamentalisme, sinó gràcies a la tenacitat de les dones que hem lluitat contra tota aquesta opressió i alguns homes que ens en acompanyat en aquesta legitima lluita. Si fos per aquests individus que invoquen a Isabel la Católica, encara tindriem l'organisme al servei d'una matriu.

De totes maneres, ho digui qui ho digui i procurant mantenir el cap fred per no deixar-nos portar per mentes calenturientas, hem de dir no al burka. I no perque ens molesti o ens deixi de molestar sinó perque es tracta d'una clara vexació contra les dones. Poc importa contra quines dones. Mentre hi hagi una sola dona maltractada, humiliada i menyspreada al món, continuarà vigent com el primer dia la lluita per a la emancipació de les dones i el reconèixement dels seus drets legítims. Volem una societat de dones lliures caminant al costat d'homes lliures. No volem cap dona amagada radera d'una màscara ni caminant tres passos per darrere de l'home. No consentim que ens enganyin els fonamentalistes siguin del color que siguin. Masses segles hem viscut humiliades en aquest país perque ara consentim que passin aquestes coses al nostre voltant. Acceptem totes les cultures i fins i tot totes les religions si cal, però no podem acceptar que es maltracti a ningú en nom de cap cultura ni cap religió. No, aixó no.
.
.

2 comentarios:

antonio dijo...

¿ Cuando las religiones dejaran de atentar contra la dignidad de las personas ? , ¿ como se puede tener fe en algo que te priva de tú libertad y te condena ?, pues sin duda desde el poder y la coacción que ellas imponen.
A medida que las religiones pierdan este poder el pueblo es más libre y sano, la religión católica en Europa ya ha perdido una parte de su gran poder pero la islámica por ejemplo sigue manteniendo toda su fuerza.
Creo que solo se puede luchar contra todo esto des de el conocimiento y la educación.
Saludos Julia !

PD: gracias por el piropo del otro día :)
PD:

Julia dijo...

Tú las tienes todas, jajajaja...

Estoy totalmente de acuerdo contigo Antonio. De hecho, siempre he creído (desde bien pequeña que para eso sí fui niña prodigio, jajajaja) que todas las religiones se inventaron para someter a los más débiles con temores de castigos divinos. Y estoy también de acuerdo con que solo el conocimiento puede liberar a los pueblos de ese sometimiento injusto . Supongo que igual que nosotros fuimos capaces de avanzar a pesar de la inquisición, los demás también lo lograrán… espero…

Un abrazo, y gracias por los regalos musicales que nos haces a través de tu blog :)